Miru Tak jsem pod dojmem Tvých recenzí znovu vyzkoušela Eau du Soir a úplně mě to vrátilo v čase. Zřejmě si ji výhledově budu muset koupit, i když mi připadá mnohem jemnější a uhlazenější, než když jsem ji před skoro třiceti lety nosívala. Teď je z ní cítit zřetelně onen "tichý" luxus, jímž se vždycky vyznačovala.
Co jste dnes zkoušely(i) z mainstreamu?
...ano, tichý luxus na úrovni, v tom nejlepším smyslu slova
Jsem ráda, že tentokrát byly Tvé dojmy na základě mých
dobré...
![]()
...poslední dobou ji vnímám jako teple chladivě krémovo zelenou
Miru Já si pamatuji, jak jsem zkoumala složení, když jsem ji měla poprvé. A jelikož jsem znala všechny uváděné složky a netušila jsem jedině, jak voní ylang ylang, usoudila jsem, že to pravděpodobně bude právě jeho zásluhou tak krásná vůně. Pídila jsem se pak po všem, co ho mělo ve složení, než jsem zjistila, že mi naopak jeho přemíra vadí
.
...uváděné ingredience neznačí až tak, jak to bude vonět. Záleží na jejich vzájemných kombinacích, resp. jejich vzájemných množstevních poměrech. A pak nedílně na chemii nositele.
X krát jsem se přesvědčila, že co voní na mně, na druhých ne a naopak.
Ale je fakt, že čím více ingrediencí ve vůni, tím lépe. Protože ta vůně má možnost, prostor, pracovat s chemií nositele, během dne, měsíce...
(nemluvím ale o nově vznikajících značkách/rychlokvaškách, kde naflákají jakože hodně a jakože děsně zajímavých složek, ale výsledek... Mám na mysli právě teda Sisley, pak určitě Guerlain, Chanel, takové ty značky s poctivým základem, řemeslem. Určitě jich je víc a jsou i mezi niche samozřejmě)
![]()
Miru To já už dnes také vím
. Ale před těmi třiceti lety (to jsem ani doma neměla internet) jsem informace o parfémovém světě pracně a chaoticky získávala ze střípků posbíraných vesměs ve francouzských časopisech. A ylang ylang zněl tak exoticky vznešeně
.
...jasné![]()
![]()
(určitě jsem nechtěla, aby to vyznělo jako poučování, jen vlastní utřídění si faktů...)
Miru Ne, já vím, že bys to tak nemyslela
. Jen jsem se sama s údivem pozastavila nad tím, jak málo informací jsme tehdy měli, jak pracně je získávali, a přitom intuice už měla jasno. Tehdy bych nedokázala popsat, co a proč se mi na té vůni tak moc líbí, dnes to umím pojmenovat.
A teď nevím, jestli je to srozumitelné
.
Signature Absolue (Montblanc) - krémová nasládlá vůně, taková "univerzálně tělová", která se rozsypala do nevýrazné dřevitě krémové vůně s opravdu hodně lehkým nádechem sametového ylang-ylangu.
...jo![]()
Atelier des Fleurs: Vanilla Planifolia (Chloé) - jemná, lehká a vzdušná vanilka s éterickým květinovým nádechem se rychle vytratila ze scény. Sama o sobě je moc pěkná, ale výdrž je opravdu tristní.
Dior Homme Intense (2011) (Dior) -levandule se sladkým kořením a maličkým kouskem lékořice, po rozvonění cedrově svěží zelený kosatcový pudr se slupkou z nezralé hrušky. Mladší a nevycválanější bráška Lubin Idole EdP.![]()
ad Soir de Lune Sisley
...typově taková sofistikovanější a o víc ingrediencí bohatší
Ligno Jeroboam
(pačuli, pižmo, labdanum)
DANS MA BULLE Carven
... roky uzamčené, setmělé, nevětrané podkroví, v němž žil kdysi ten, jenž odešel prostě jednou k ránu, z bytu, co nikdy neměl vanu, a přesto se každý den hlásil refrénem 'já dnes mám vanu plnou fialek, mám vanu plnou fialek, mám vanu plnou fialových fialek'...
... suchý, nostalgický prach z neexistujících fialek, cítíš ho, vidíš ho levitovat a tančit v pruhu světla deroucího se zmatnělou okenní tabulkou, na tvém patře si přivlastňuje divnou pachuť rozpadajícího se pruhu starého filmového pásu, na němž pro věčné časy zaznamenán jest časosběr životního cyklu violky vonné...
... ano, cítím jemný fialkový pudr, byť fialka ve složení není uvedena, v úderech ztrácejícího se času získává hřejivě, synteticky nakyslý buket sluncem osvíceného celuloidového filmu...
... Real Ms. Strange...
L'INTERDIT (2020) Givenchy
... po letech
co se známe
důvěrně
- ad medulla ossium -
co spolu žijeme
jsi jiná
jsi znepokojivá
/neznámým způsobem/
jsi cizí...
Moje maneater vůně.
Kdysi...
/Dneska už se tomu směju./
Pořád mě vítá masakrem bílých květů, Goddess of Carnage, ale pak se dramatickým trhnutím drapérie oděje v černou kleriku a tak se i rozvoní, father McKenzie writing the words of a sermon that no one will hear, Morgan's Vintage, najednou s cizím mužem v cizím pokoji... Už nechci.
... jedna z nás je jiná, ona, já, nevím, not important, ale dnes se se mnou tahle vůně mění v někoho cizího, s kým se mi s koncem dne úží dech...
/Ano. Silný mužský akcent. Nečekaně. Když se to stalo, přišlo mi to nefér. Zvykla jsem si. Ale neodpustila jsem nám to./
Cashmere Kumquat (Korres) - kašmeran...moře kašmeranu...kašmeranová zbraň hromadného ničení. Po hodině pak o něco lehčí verze Alienu. Kumquat ale zůstal v hluboké ilegalitě.
White Tea (Korres) - zpočátku čas jemný zelený s kapkou nasládlého citrusu, po rozvonění čaj s něžně pižmovými květinami. Vůně svěžesti a čistoty v tom nejlepším slova smyslu.
...nezkoušel někdo už
Gucci Guilty Absolu de Parfum?
Složení hodně pěkné, parfuméři výborní, tak snad se to neodfláklo, když je to pro mainstream
(naskočila mi vůně - původní Café Rose Tom Ford a současně původní La Petite Robe Noire 2009...)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje